PROFIEL

Afgestudeerd als politicoloog, werkt Ewoud als zelfstandig onderzoeker, adviseur en schrijver van toneelstukken.

De onderwerpen waar hij zich mee bezig houdt variëren van participatie, emancipatie en discriminatie tot radicalisering en extremisme. De belangrijkste werkvelden waarop hij actief is zijn het sociaal domein, politiek & beleid, media, onderwijs en kunst & cultuur. Hij doet dit in verschillende rollen: als onderzoeker, project- en interimmanager, trainer en adviseur. Ewoud werkt voor onder andere gemeenten, de Rijksoverheid, NGO’s, woningcorporaties, theatergezelschappen en vrijwilligersorganisaties.

Ewoud verzamelt kennis en verhalen. Dat doet hij  met verschillende soorten onderzoek: kwalitatief onderzoek, praktijkgericht (actie)onderzoek en evaluatieonderzoek. Hij doet hiervan verslag in toegankelijke publicaties met concrete aanbevelingen en adviezen.

Ewoud werkte tot 2012 als onder andere interimdirecteur en beleidsmanager van ACB Kenniscentrum, een provinciale steunfunctie die actief was op het integratiebeleid. In die rol was hij verantwoordelijk voor onderzoek, de ontwikkeling van projecten, de aquisitie van opdrachten en aangaan van strategische allianties. Van 2012 tot 2014 gaf hij twee jaar leiding aan het Amsterdamse fractiebureau van GroenLinks. Daarna besloot hij als zelfstandig onderzoeker verder te gaan. 

In 2005 startte Ewoud uit onvrede over de hijgerigheid waarop het debat over integratie verliep zijn blog Republiek Allochtonië. Op dit blog wordt verslag gedaan van de langlopende maatschappelijke discussie die we in Nederland voeren over ‘het integratievraagstuk’. Relatief veel aandacht wordt besteed aan achtergronden, feiten en onderzoek. In 2016 ontving hij als oprichter en hoofdredacteur van dit blog de Clara Meijer Wichmannpenning.

Tot slot schrijft Ewoud fictie. Hij publiceerde o.a. een roman en zes toneelstukken die in Nederland en België zijn opgevoerd. Hij is mogelijk de minst scorende rechterspits uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis, maar was wel acht jaar succesvol als coach van een meiden voetbalteam. 

KWALITEITEN

Ewoud is nieuwsgierig, luistert en analyseert. Hij schrijft snel en toegankelijk en heeft gemakkelijk toegang tot gebeds-, koffie- en gemeentehuizen. Zijn jarenlange ervaring als onderzoeker en hoofdredacteur van Republiek Allochtonië hebben hem veel kennis en een bijzonder breed en gevarieerd netwerk opgeleverd. Zijn creatieve talenten en inlevingsvermogen gebruikt hij niet alleen als auteur van theaterstukken, maar ook als onderzoeker en schrijver van toegankelijke publicaties.

OPLEIDING

Doctoraal examen politicologie (1989) aan de Universiteit van Amsterdam.

PORTFOLIO

Enkele recente werkzaamheden van Ewoud:

  • Samen met Roemer van Oordt en Ineke van der Valk schreef hij de Vierde Monitor Moslimdiscriminatie. Deze monitor, met deze keer speciale aandacht voor discriminatie op de arbeidsmarkt, is in mei 2021verschenen.
  • Voor het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) heeft Ewoud, net als vier jaar geleden, een thematisch overzicht gemaakt van hetgeen in de verkiezingsprogramma’s staat over racisme, integratie, slavernijverleden, etnisch profileren, vrijheid van godsdienst, inburgering en immigratie. Meer hier
  • Voor en samen met het theatergezelschap Zina/Adelheid Roosen schreef hij het Kunstenplan 2021-2025.

Enkele andere recente publicaties 

Op Republiek Allochtonië schreef Ewoud tientallen artikelen. Die vindt u hier.  Enkele van zijn theaterteksten zijn op de website van de auteursbond te vinden.