PROFIEL: EVA KLOOSTER

Eva heeft ruim 25 jaar ervaring in onderzoek en advies op het brede terrein van jeugd, onderwijs, veiligheid en diversiteit. Met het Verwey-Jonker Instituut werkt zij op projectbasis samen, evenals met verschillende onderzoekers van het collectief.

CONTACTGEGEVENS

www.evaklooster.nl

In 1992 werkte politicologe Eva voor het eerst mee aan een onderzoek in achterstandswijken. Zij hield er interviews voor de Erasmus Universiteit en kwam er al snel achter dat het ontrafelen van complexe situaties in deze wijken haar goed lag. Die constatering leidde tot een loopbaan als kwalitatief onderzoeker en adviseur op het terrein van grootstedelijke vraagstukken.

Doordat Eva onderzoek combineert met praktijkgerichte advisering heeft zij veel opdrachten op het terrein van onderwijs, jeugd en veiligheid, waar behoefte bestaat aan concrete adviezen. Eva leidde in 2016 een onderzoek naar de discriminatie bij stages, dat sindsdien regelmatig terugkomt in het politieke debat. De afgelopen jaren heeft Eva veel opdrachten op het terrein van gelijke kansen en anti-discriminatiebeleid.

KWALITEITEN

Eva wordt veel gevraagd vanwege haar analyses, maar zelf noemt zij het leggen van contact en verbinden van groepen in de samenleving misschien wel haar belangrijkste kwaliteit. Zij interviewde mensen uit vrijwel alle geledingen van de samenleving, van bestuursters tot jeugdige delinquenten en geradicaliseerde jongeren. Haar capaciteit om in contact te komen met doelgroepen die als moeilijk toegankelijk gelden gebruikte zij voor haar boek Hangplek Holland (Meulenhoff 2013). In dit non-fictie boek beschrijft Eva de wereld van overlast en criminaliteit, vanuit de direct betrokken jeugdigen, gezinnen en professionals. Vanwege dezelfde kwaliteiten benaderde de gemeente Amsterdam haar voor de wijk Wittenburg, die werd opgeschrikt door verschillende moorden. Inmiddels heeft zij gezorgd voor een analyse en netwerk met moeders en bekenden van slachtoffers.

OPLEIDING

Doctoraal examen politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

PORTFOLIO

Een selectie uit relevant onderzoekswerk: