Jongeren in jeugdzorg: ‘Big 5’ moet op orde zijn

Een dak boven het hoofd; school, werk of dagbesteding hebben; een volwassene en een hulpverlener om op terug te vallen; voorbereid zijn op financiële zelfstandigheid en over een sociaal netwerk beschikken. Dat zijn de ‘Big 5’ die op orde moeten zijn, voordat je als jongere (uit de jeugdzorg) zonder hulp kunt. Dat vinden de jongeren zelf, zo blijkt uit onderzoek van… jongeren zelf! Te vaak stopt de hulp wanneer ook de jeugdzorg stopt.

Een goed getraind team van tien jongeren (19-24 jaar), met ervaring in de jeugdzorg, deed twee jaar lang onderzoek onder mede-jongeren in de regio Den Haag. Hoe ervaren jongeren de overgang van 18- naar 18+? En hoe kijken ze aan tegen de begeleiding die ze daarbij krijgen?

‘Samen 18 en vooruit’ was een project van Straat Consulaat en stichting Mara, in samenwerking met onderzoeker Maarten Davelaar en adviseur Fietje Schelling. Beide organisaties ondersteunen jongeren in Den Haag en maken zich al lang zorgen over jongeren die als ze 18 worden niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Zij wilden weten of er, na alle adviezen van belangenbehartigers en jongeren-met-ervaring, inmiddels verbeteringen in de begeleiding van deze jongeren te zien zouden zijn. Een ander belangrijk doel van dit participatieve onderzoeksproject was om te achterhalen wat jongeren zelf zien als verbetermogelijkheden.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door steun van vier fondsen en de gemeente Den Haag. De jongeren hebben het rapport gepresenteerd aan de wethouders van Den Haag en omliggende gemeenten. De bedoeling is de uitkomsten ook te bespreken met medewerkers en bestuurders van jeugdzorginstellingen. Het volledige rapport en de samenvatting zijn hier te vinden.

Lees hier de samenvatting van het rapport.
Lees hier het gehele rapport.